تاریخچه بیت المقدس
فلسطین به لحاظ مقام و موقع مذهبى خاصى که در میان مسلمانان و مسیحیان و یهودیان داشته و دارد، بهعنوان سرزمینى مقدّس مطرح شده و همواره در میان پیروان این ادیان از اهمیّت ویژهاى برخوردار بوده است. هیچ مسألهاى در جهان اسلام و در بین پیروان دیگر ادیان، اهمیتى به اندازه مسأله فلسطین نیافته است. اهمیّت ویژه فلسطین در میان مسلمانان، بیشتر به لحاظ وجود امکنهى مقدّسه در آن سرزمین است. از آن جمله مىتوان به شهر ایلیا اشاره کرد که پس از فتح فلسطین به همّت مسلمانان، بیتالمقدس نامگذارى شده است.
بیتالمقدس یا قدس شریف، سرزمینى است که در بین سه دین از ادیان بزرگ معاصر یعنى اسلام، مسیحیت و یهودیت که داراى پیروان کلان در جهان هستند، اهمیت بسیار زیادى دارد و مقدس شمرده مىشود. ویژگى که براى بیتالمقدس به لحاظ دینى مىتوان برشمرد این است که هیچ نقطهاى در جهان از لحاظ تقدس مثل قدس نمىباشد حتى جایى مانند مکه یا مدینه، علىرغم همه تقدس و اهمیتى که دارند، باز تنها در نزد پیروان یک دین )اسلام( محترم شمرده مىشود. در حالى که قدس براى هر سه دین بزرگ آسمانى داراى تقدس بوده و از اهمیت طراز اول در نزد آنان برخوردار است. مطالبى که در پى مىآید به خوبى بیانگر تقدس این سرزمین مىباشد.
برگزیده شدن نام مسجدالاقصى توسط خداوند
همان طور که شهر بیتالمقدس در طول تاریخ نامهاى متعددى مثل یبوس، یورشالیم – اورشلیم، ایلیا، بیت همیقداش، بیتالمقدس، قدس و… داشته است، پرستشگاه، کهن و مهم آن نیز که اکنون نزد ما مسلمانان حرم شریف و مسجدالاقصى نامیده مىشود، در طول تاریخ نامهایى مثل هیکل حضرت سلیمان و… داشته است.
از آن جا که این پرستشگاه را حضرت داوود و حضرت سلیمان به فرمان خداوند بنیان نهادند تا موحدان در آن جا به عبادت خداوند بپردازند، مسلمانان نیز مثل همهى موحدان تاریخ به آن توجه داشتند. به همین دلیل، ابتدا به سوى آن نماز بر پا مىکردند.
نام »مسجدالاقصى« را نخستین بار خداوند بزرگ بر این مکان مقدس و پرستشگاه کهن تاریخ نهاد.
خداوند تبارک و تعالى در آیهى اول سورهى اسراء که موضوع معراج حضرت رسول اکرم)ص( را مطرح کرده است، چنین مىفرماید:
سبحان الذى اسرى بعبده لیلاً منالمسجد الحرام الى المسجد الاقصى الذى بارکنا حوله لنریه من آیاتنا انه هوالسمیع البصیر.
پاک و منزه است خدایى که در مبارک شبى بنده خود )حضرت محمد(ص) ( را از مسجد الحرام به مسجد الاقصایى که پیرامونش را )به حضور و قدوم خاصان( مبارک ساخت، سیر داد تا آیات خدا را به او بنمایاند. به درستى که خداوند شنوا و بیناست.
پیامبران در بیتالمقدس
اگر تاریخ پیامبران، مورد مطالعه و بررسى قرار گیرد تقدس شهر بیتالمقدس بیشتر روشن مىشود.
حضرت ابراهیم (ع)
هنگامى که حضرت ابراهیم)ع( در جریان مهاجرت خود، از مصر به فلسطین بازگشت به دستور خداوند در شهر قدس که در آن زمان یُبُوس نام داشت و به شهر صلح و آرامش )یورشالیم( مشهور شده بود، اقامت کرد. آن حضرت پس از مدتى، به دستور خداوند، قربانگاه و مکان مقدسى در این شهر بهوجود آورد و آن را بیتالله نام نهاد. این مکان مقدس، بعدها به بیتالمقدس مشهور شد.
در حقیقت، با ساخته شدن قربانگاه، نخستین قدم براى ایجاد تقدس در شهر بیتالمقدس برداشته شد و پیامبر بزرگ خدا به دستور خداوند، روح پاکى و تقدس را به این شهر دمید.
حضرت موسى (ع)
پس از آن که حضرت ابراهیم)ع( در فلسطین درگذشت، فرزندان و نوادگان آن حضرت )حضرت یعقوب و فرزندانش( که رهبرى عبرانىها را عهدهدار بودند به مصر رفتند اما حضرت موسى)ع( که به تازگى ظهور کرده بود، تصمیم گرفت عبرانىها را به فلسطین بازگرداند. در آن زمان تبهکارى و سرکشىهاى قوم بنىاسرائیل به اندازهاى افزایش یافت که براى حضرت موسى)ع( غیرقابل تحمل شد. خداوند نیز به سبب همین نافرمانىهاى بنىاسرائیل، آنها را چهل سال در بیابانها سرگردان کرد و اجازه نداد به فلسطین بازگردند. این وضع ادامه یافت تا آنکه عمر حضرت موسى به پایان رسید. در شهر قدس بود که خداوند تبارک و تعالى با حضرت موسى)ع( تکلم کرد و به اعتبار این تکلم آن حضرت کلیمالله محسوب مىشود.
حضرت داوود و حضرت سلیمان (ع)
پس از آنکه حضرت داوود به پیامبرى برگزیده شد مأموریت یافت بنىاسرائیل را به راه راست هدایت کند. آن پیامبر خدا توانست تبهکارى و شرارتهاى بنىاسرائیل را تا حدّ زیادى مهار کرده و با فتح بیتالمقدس و سایر مناطق فلسطین، تمدن جدیدى را بنیانگذارى کند.
یکى از کارهایى که حضرت داوود (ع) در جریان بنیانگذارى تمدن الهى انجام داد، ایجاد پرستشگاه و مکان مقدس )مسجد( در محل فعلى مسجدالاقصى است. به همین دلیل، از این پیامبر خدا نیز به عنوان یکى از بانیان شهر بیتالمقدس نام برده شده است.
دربارهى تعمیر شهر بیتالمقدس و ایجاد مسجد )پرستشگاه( توسط حضرت داوود، حکایت زیر هم نقل شده است:
پس از آنکه حضرت داوود(ع) بیتالمقدس را فتح کرد، درباره تجدید بناى شهر و ایجاد مسجد، از طرف خداوند وحى شد که به مکانى از این شهر )بیتالمقدس( که فرشتهاى با شمشیر برهنه ایستاده است، نگاه کند و مسجد را در آن جا بسازد.
همگامى که حضرت داوود(ع) نگاه کرد، یکى از فرشتگان خدا را بالاى سنگ مشاهده نمود. با مشاهده فرشته، حضرت داوود)ع( بدون درنگ به تجدید بناى شهر و بناى مسجد مشغول شد.
گرچه حضرت داوود(ع) تعمیر شهر بیتالمقدس )قدس( و پرستشگاه بزرگ )مسجدالاقصى( آن جا را آغاز کرد ولى فرصت نیافت کار بزرگ خود را به ثمر برساند. هنگامى که آن حضرت متوجه شد مرگ به او نزدیک شده است به فرزندش سلیمان چنین گفت:
اى سلیمان! خداوند به من فرمان داده بود که مسجد و خانهاى برایش در این شهر )بیتالمقدس( بنا کنم. با این که مقدمات کار را آغاز کردهام، ولى گویا تقدیر خداوند این است که من از این جهان بروم و ادامهى کار را به تو بسپارم. اکنون به تو که بعد از من پیامبر و جانشین من خواهى شد، سفارش مىکنم که در ساختن این مسجد شکوهمند لحظهاى درنگ نکنى.
پس از وفات حضرت داوود، پرستشگاهى که بعدها مسجدالاقصى نام گرفت، با شکوه فراوانى توسط حضرت سلیمان ساخته شد. شهر قدس نیز مقرّ سلطنت این پیامبر الهى شد. بنابر این حدود هشتاد سال حضرت داوود و حضرت سلیمان)ع( در این شهر حکومت تشکیل دادند.
حضرت عیسى(ع)
یکى از وقایع مهمى که در دورهى تسلط رومیان در فلسطین اتفاق افتاد، تولد حضرت عیسى مسیح)ع( است. حضرت مسیح در روستاى بیتلحم نزدیک قدس دیده به جهان گشود. با تولد حضرت مسیح)ع( فلسطین بهویژه شهر بیتالمقدس دوران مهمى را آغاز کرد.
در حالى که حضرت عیسى(ع) به پیامبرى برگزیده شده بود، از شهر ناصره به سوى بیتالمقدس حرکت کرد. در راه بیتالمقدس، از حضرت عیسى معجزههاى فراوانى به ظهور پیوست. برخى از معجزههاى آن حضرت در این سفر را چنین عنوان کردهاند:
شفا دادن بیمارى که هیچ امیدى به بهبودى او نبود؛ زنده کرده شخص مرده؛ شفا دادن کسانى که به بیمارى صرع و برص مبتلا بودند؛ غذا دادن به چهار هزار نفر با هفت قرص نان؛ راه رفتن روى آب؛ شفاى مردى که دستش خشک شده بود؛ شفا دادن به افراد فلج و جزامى و…
حضرت عیسى (ع) پس از ورود به بیتالمقدس، بىدرنگ به پرستشگاه بزرگ شهر )مسجدالاقصى رفت و در آن جا به تبلیغ دین خدا و تعلیم مردم مشغول شد. او در پرستشگاه شهر، هر روز مردم را با تعالیم الهى آشنا مىکرد و به آنها اندرز مىداد.
بالاخره، باز ظهور حضرت عیسى)ع( و ورود ایشان به بیتالمقدس، بار دیگر روح خدایى به این شهر دمیده شد و فصل تازهاى آغاز شد. در این شهر بود که حضرت عیسى (ع) از آن جا به اوج رفت.
حضرت محمد (ع)
بیتالمقدس جایى است که پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) از آن جا به معراج رفت و یکى از معجزات خود را در آن جا تحقق بخشید. این حادثه یکى از مهمترین وقایع مسجدالاقصى و شهر بیتالمقدس در زمان رسول اکرم)ص( است. پیامبر گرامى اسلام در جریان معراج، ابتدا به آن سرزمین رفتند و سپس از آن جا به سیر در آسمانها پرداختند. در همین زمان بود که رسول خدا در مسجدالاقصى براى پیامبران نماز برگزار کردند.
رسول اکرم (ص) واقعهى بر پا کردن نماز در مسجدالاقصى و بیتالمقدس را چنین تعریف مىکنند:
در همان حال که با حضرت جبرئیل سیر مىکردیم، ناگهان او مرا در جایى پایین آورد و گفت: »اى محمد! نماز بخوان«
در همین هنگام بار دیگر جبرئیل به من گفت: »آیا مىدانى جایى که مىخواهى نماز بخوانى کجاست؟«
پس از آن که به این پرسش پاسخ منفى دادم، جبرئیل گفت: »این جا، طور سینا است؛ همان جایى که خدا با پیامبرش حضرت موسى سخن گفت.« بار دیگر حرکت کردیم و به سیر خود ادامه دادیم. خدا مىداند که چه اندازه حرکت کرده بودیم که جبرئیل بار دیگر مرا پایین آورد و گفت: »این جا نیز نماز بگزار.«
پس از آن که نماز خواندم، جبرئیل به من گفت: »اى محمد! مىدانى کجا نماز مىخوانى؟«پاسخ دادم: »نه؛ نمىدانم«
جبرئیل گفت: »این جا بیتلحم است. بیتلحم محلى از بیتالمقدس است که عیسى بن مریم در آن جا متولد شده است.«
از بیتلحم به سوى بیتالمقدس به راه افتادیم در آن جا بُراق را به حلقهاى که قبلاً انبیا مرکب خود را به آن مىبستند، بستم و در حالى که جبرئیل همراهم بود، وارد مسجدالاقصى شدم. در مسجدالاقصى حضرت ابراهیم، حضرت موسى و حضرت عیسى در میان عدهى زیادى از پیامبران که خدا مىداند، چه اندازه بودند، حضور داشتند. همه این پیامبران به خاطر من در آن جا اجتماع کرده، آماده برگزارى نماز بودند. یقین داشتم که جبرئیل جلوتر از همه خواهد ایستاد و نماز به امامت او برگزار خواهد شد؛ ولى بعد از آن که صف نماز مرتب شد، جبرئیل بازوى مرا گرفت و به جلو برد تا براى آن جمع نماز برگزار کنم…
در احادیث و روایتها نقل شده است: در ماجراى معراج، علاوه بر آن که موضوع برگزارى نماز پیش آمد، جبرئیل به رسول خدا گزارشهایى در مورد اماکن مقدس بیتالمقدس ارایه داد و ضمن نشان دادن محراب انبیا، سایر ویژگىهاى این شهر و پرستشگاه آن را برشمرد.
پس از آن که حضرت رسول اکرم)ص( از معراج بازگشت، این واقعه مهم را براى مردم مکه بازگو کرد و در مورد بیتالمقدس و مسجدالاقصى فرمود:
شب گذشته خداوند بزرگ مرا به بیتالمقدس برد و آثار انبیا و سکونتگاه آنان را به من نشان داد و…
پس از معراج حضرت رسول اکرم)ص( به مسجدالاقصى، توجه مسلمانان به بیتالمقدس و پرستشگاه آن )مسجدالاقصى( بیش از گذشته شد.
در آخرین روزهاى حیات مبارک پیامبر گرامى اسلام)ص( که آن حضرت نمىتوانست شاهد باشد که شهر قدس و اماکن و جایگاههاى مقدس آن که میراث انبیاى بزرگ خدا و موحدان مخلص تاریخ است، در دست ستمگران و فرمانروایان فاسد باقى مانده و آنها در این شهر فساد کنند تصمیم گرفت به یکى از آرزوهاى خویش جامهى عمل بپوشاند و با اعزام سپاه به شام و فلسطین، این مناطق، بهویژه شهر بیتالمقدس را آزاد کند.
در پى این تصمیم، فرمان بسیج و تشکیل سپاه صادر شد و جوان هیجده سالهاى به نام اسامه بن زید بن حارثه، به فرماندهى این سپاه بزرگ انتخاب شد. وى بعد از این فرمان آماده حرکت شد. اما هنوز سپاه او حرکت نکرده بود که پیکى از مدینه به قرارگاه رسید و این خبر را آورد که رسول خدا در حال بسیار سختى است و ممکن است از دنیا برود.
بدین ترتیب، رسول خدا در حالى رحلت کردند که آخرین فرمان بسیج ایشان در مورد حرکت به سوى شام و فلسطین و نجات بیتالمقدس، عملى نشد.
قرآن مجید
کتابهاى آسمانى از قبیل تورات و قرآن کریم نیز بر روى تقدس این سرزمین تأکید داشته و به ابعادى از آن اشاره کردهاند. در قرآن مجید آیات متعددى راجع به فلسطین آمده است، که بیشتر دربارهى قوم بنىاسراییل در این سرزمین است. در این آیات، عمدتاً به فساد این قوم در زمین و برترىجویىهاى یهودیان اشاره شده است. و مفسران نیز تفاسیر گوناگونى بر آنها نوشتهاند، از جمله:
»ما به بنى اسراییل در کتاب )تورات( اعلام کردیم که دو بار در زمین فساد خواهید کرد و برترىجویى بزرگى خواهید نمود. هنگامى که نخستین وعده فرا رسد، مردانى پیکارجو بر شما مىفرستیم تا سخت شما را در همکوبند و حتى براى تسلط بر شما خانهها را جست و جو کنند و این وعده البته قطعى است. سپس شما را بر آنها چیره مىکنیم و اموال و فرزندانتان را افزون خواهیم کرد، و افراد شما را بیشتر )از دشمن( قرار خواهیم داد. اگر نیکى کنید، به خودتان نیکى مىکنید، و اگر بدى کنید، باز هم به خود مىکنید. و هنگامى که وعدهى دوّم فرا رسد )آن چنان دشمن بر شما سخت خواهد گرفت( آثار غم و اندوه در چهرههاى شما ظاهرمىشود، و )آنها( داخل مسجد )اقصى( مىشوند، همانگونه که بار اوّل وارد شدند، و البتّه آن چه در زیر سلطه خود مىگیرند، در هم مىکوبند.«
در آیات فوق، از دو انحراف اجتماعى بنىاسراییل، که منجر به فساد و برترىجویى مىشود، سخن به میان آمده است. به دنبال هر یک از این دو، خداوند مردانى نیرومند و پیکارجو بر آنها مسلط مىکند تا آنان را سخت مجازات کنند و به کیفر اعمالشان برسانند. همچنین، بیانگر این است که تاریخ بنىاسراییل در فلسطین فراز و نشیب بسیار دارد